Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 30 624 625

Adresse Telefon Email Facebook Login
topimg.jpg
topimg2.jpg

Nyhedsarkiv

Arkiv

 

Et studie i træskibsbygning gennem 100 år
Støtteforeningen i Danmarks Museum for Lystsejlads på vellykket maritim udflugt til Holbæk og Roskilde.


“Danske træskibsbygning gennem mere end 1000 år”. 
Det kunne lystsejladsmuseets medlemsudflugt til Sjælland den 20. januar også have heddet. 
Da programmet for en vellykket dag var udtømt, havde omkring en snes tilmeldte i hvert fald fået et interessant blik ind i både skibskonstruktioner fra vikingetiden og en nutidig genbygning af en galease i eg.
Den lidt gråsure lørdag begyndte foran et stort, tidligere pakhus på Holbæk Havn. Indenfor var en håndfuld træskibs-folk fra Nationalmuseet på hverdage igang med en meget omfattende renovering af galeasen Anna Møller af Svendborg. Det omkring tyve meter lange fartøj var bygget i Randers i 1907 og har i de sidste over 40 år tilhørt Nationalmuseet som en gave fra A. P. Møller. Efter informativ introduktion fra den museumsfrivillige bådebygger Lars Dons, Holbæk, var der åbent skib med mulighed for at se og dufte det spanterejste fartøj på tætteste hold.
Før skipper labskovs-frokosten i Værftscafeen, fik vi en fodkold runderering på kajer, broer og beddinger i det træskibs-aktive Holbæk. Flot, hvad de har gang i deroppe ved Isefjord.
Hvis Holbæks planlagte projekt Kystliv kan realiseres og når Nationalmuseet flytter tre træfartøjer til en nybygget museumshavn ud for pakhuset, bliver der endnu mere maritimt at opleve.
Vikingerne kunne også bygge skibe. Vore gæve og tyvagtige forgængere fra tiden 700-1100 konstruerede såvel fragtskibe som krigsfartøjer til indenskærs sejlads og til togter på de store have. 
På udflugtens andet mål, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, fik vi syn for sagen med et guidet indblik i samlingens fem forskellige Skuldelev-fartøjer. Hele 25 år har det taget at samle de tusinder af stumper af skibe, der blev brugt som sænket barrikade ved Skuldelev i Roskilde Fjord.
Nu er de fem skibe selv sat bag en slags barrikade. I skibshallen er etableret et værn mod, at Roskilde Fjord ved ekstremt højvande skal bryde gennem de store vinduespartier lige ved siden af fartøjerne.
Før en tår kaffe og en gang æblekage i Cafe Lodsen, kom vi ombord i museets nye simulator-skibsdæk og følte os næsten som vikinger.

Tekst og foto: Søren Stidsholt Nielsen
Billeder fra udflugten 2018:
Juniorbådene fylder 90 år

I museet udstilles den lokale juniorbåd J 186 EVA fra 1952, som er bygget af skibstømrer Erik Jens Nielsen, ansat hos John Madsen i Strandhuse. EVA blev doneret til museet tilbage i 1995. 
EVA er hentet frem fra depotet og museets frivillige vil i vinterens løb restaurere den og ser gerne at interesserede følger med i genfødslen af juniorbåden. De besøgende kan også følge arbejdet med andre spændende, klassiske lystfartøjer på museet på Frederiksø i Svendborg.
Udstillingen er støttet af Sydbank. 

Kender du Juniorbådens historie? 
Den startede i december 1927 hvor KDY (Kongelig Dansk Yachtklub) oprettede en ungdomsafdeling for 10 – 19årige. Til denne ungdomsafdeling søgte KDY et egnet fartøj, og de fattede interesse for en såkaldt ”pojkbåt”, som et medlem i sommeren 1927 havde købt i Gøteborg.
Det var en lille klinkbygget båd ”EIDERN”, som den svenske konstruktør: Erik Salander havde tegnet i 1926. KDY henvendte sig til Salander, og fik ham til at lave en ny tegning med ændringer på skrog og rig. Kølvægten blev således reduceret med 100 kg, til 275 kg for at få et mere levende fartøj og riggen blev justeret, så båden ikke var så luvgerrig – drejer op i vinden ved vindpust.
KDY købte de færdige tegninger, med rettigheder og bestilte fire både hos bådebygger Svend Svendsen i Kastrup. Disse både var færdige i sommeren 1929 og i 1930 havde KDY 6 fartøjer og Hellerup Sejlklub havde bygget 3 fartøjer.
Omkring 1947 var antallet af både oppe omkring 120 stk., og bl.a. Hellerup Sejlklub havde en stor flåde af fartøjer, hvor Paul Elvstrøm var en meget aktiv sejler. Hver dag var han ude og træne, og det skabte grundlaget for hans første Guldmedalje ved de Olympiske Lege i 1948 i London.
I 1963 blev der etableret en decideret J-klub, med det formål at samle de danske privatejede juniorbåde og gøre dem så ens som muligt og udvikle klassen ved at der hvert år, blev afholdt Danmarks Mesterskaber. Klassen for de private både blev ændret til KDY 15m2. Ordet Juniorbåd måtte ikke benyttes til de private både.
I 1976 får båden en ny chance. J-klubben har taget initiativ til at bygge juniorbåde i glasfiber. Klubben har arbejdet med projektet i et par år. Ideen er, at man skal kunne købe et glasfiberskrog med dæk og påmonteret køl, og så selv lave båden færdig. Bådene blev bygget i et samarbejde med Ejvinds Bådeværft i Rantzausminde i Svendborg.
I dag er juniorbåden eller KDY 15m2 stadig et populært fartøj som i år samlede 15 fartøjer til deltagelse i Svendborg Classic Regatta.


 

Mindeord HKH Prins Henrik

Det er med stor sorg, at Danmarks Museum for Lystsejlads har modtaget beskeden om, at museets protektor HKH Prins Henrik er gået bort. Det er et stort tab for dansk sejlsport og for lystsejladsmuseet. Museet sender de varmeste tanker til HM Dronningen og hele den kongelige familie.

HKH Prins Henrik åbnede i 1996, sammen med Majestæten, Danmarks Museum for Lystsejlads på Valdemars Slot. Prins Henrik har flere gange besøgt museet i forbindelse med sine besøg på Valdemars Slot hos lensbaronesse Molise og Niels lensbaron Iuel-Brockdorff.

Prins Henriks engagement i sejlsporten startede i 1967, hvor KDY forærede tronfølgerparret Knarr’en ”Triton” i bryllupsgave. Prinsen sejlede igennem en årrække i Knarrklassen og deltog gerne i kapsejladser. HKH Prins Henrik har repræsenteret Danmark i International Knarr Championship. ”Triton” blev bygget hos Børrensen i en serie på tre både. En af de andre både ”Tortue” gennemgår i øjeblikket et større restaurering på museets arbejdende værksted.

Senere skiftede Prins Henrik til Drageklassen. Prinsen viste et stort talent som rorsmand og taktikker med mange flotte placeringer nationalt og internationalt, heriblandt EM bronze i 1987. Prinsen har deltaget i DM, EM, NM, VM og i Dragon Gold Cup. Prins Henrik har ejet seks Drager, hvor Ole Berntsens ”White Lady” er den mest kendte. Ole Berntsen vandt OL i 1964 (Tokyo) med den meget hurtige Drage. Berntsens olympiske medaljer er udstillet i lystsejladsmuseet. Prins Henrik købte ”White Lady” tilbage til Danmark efter godt 40 år i udlandet.

I 2003 deltog HKH Prins Henrik i Classic Week i Svendborg med 6 meteren ”Lady Day” som han havde lånt til lejligheden af Niels lensbaron Iuel-Brockdorff.

Danmarks Museum for Lystsejlads vil savne Prins Henrik som protektor og som garant for, at lystsejladsens og sejlsportens historie i Danmark bliver fortalt.


Æret være HKH Prins Henriks minde.

Folkebådsudstillingen har fået megen ros. Tak til de to fotografer Michael Müller og Udo Thomas. Tak til MesseC for lån af messevægge og tak til Fynske Bank, Hotel Ærø og BildKunst for økonomisk støtte.

  

 
Billeder fra særudstillingen Forever Young , Fotos: Udo Thomas

Stemningsbilleder og artikel fra foreningens medlemstur til Flensborg med besøg hos Robbe & Berking

Du kan hente artiklen om Robbe & Berking her
Video fra museet
Se Søsidens en lille video om hvad sommeren byder på i museet. Link til video på FAA.Årsskriftet er færdigt

Knut Iversen fra Støtteforeningen har igen været tovholder på vores årsskrift som denne gang har endnu mere "petit-stof" end tidligere.
Alle medlemmer af museet modtager årsskriftet med posten medio december - glæd jer!

Hvis du ikke er medlem kan du stadig nå det.
Meld dig ind nederst på siden og støt museets arbejde.

Julemarked og Lysfest
Første lørdag i december blev der holdt julemarked og Lysfest på havnen.
I løbet af dagen havde vi besøg af godt 1.000 gæster. Store og små gik på opdagelse i museet:

Ø-land havde en bod i museet hvor man kunne købe varm suppe og sandwiches. Museet fik solgt Glögg, varm kakao og æbleskiver hele dagen.
Paul-Elvstrøm-Æbleskive-Hænge-Konkurrencen blev vundet af Inger med tiden 5 minutter og 10 sekunder! (desværre har vi ikke et billede af Inger)..

SØLØVEN står flot på kajen foran museet og lyser op i vintermørket.

Hip Hip Hurra


Mærkerundinger for museets sejlende både.
10 år:
PEDER MOST, Aalborgjolle, 2007 
50 år:
TORTUE, Knarr O D55, Børresen, 1967
75 år:
GILL, Nordisk Folkebåd, F D2, 1942Åbning på Frederiksø

Den 1. maj strålede solen i Svendborg. 100 dage med forhaling og opbygning var slut og gæsterne var mødt talstærkt frem for at tage del i festlighederne.

Se billeder fra åbningen her.

 

Se billeder fra flytningen

En imponerende styrke
Pilates for frivillige - 8'er med styrmand i strakte arme

TIBBE, den moderne folkebåds moder, på vej ud af Sdr. Længe

 


 

Vinterarrangementer i februar og marts
Sammen med Troense Bådelaug arrangerer i to aftener med foredrag og workshop. Den 1. februar kommer Hempel forbi og den 22. marts holder HF Marine workshop.
Du kan hente programmet herSærudstilling 2017 

Vi er i fuld gang med at bygge næste års udstilling. Vi åbner en foto-kunst-udstilling om folkebåden (75 år) til maj.

 

Maritime Foredrag

Sammen med Svendborg Marineforening, Maritimt Center og FO Frit Oplysningsforbund holder vi en række foredrag henover vinteren.

Sidste foredrag i rækken er som altid koblet sammen med en ekskursion. I 2017 skal vi med Spodsbjerg/Tårs færgerne og Thorbjørn Kragesten fra færgerne vil holde foredrag om bord.

30. marts 2017 kl. 18.00-22.00
(afgang fra marineforeningen kl. 18.00)

Prisen er 125 kr. og inkluderer et let måltid. Drikkevare kan købes om bord. 
Tilmelding er nødvendig til Maritimt Center.
jay.brun.jensen@svendborg.dk
Betaling skal ske ved fremmøde. Hav venligst lige penge med.

Du kan læse mere her


 


Medlemstur til Flensborg med besøg hos Robbe & BerkingVærftet Robbe & Berking Classic har åbnet museet ”Robbe & Berking Yachting Heritage Center”. De flotte faciliteter rummer lige nu en særudstilling om kongelig sejlsport med klenodier fra bl.a. Norge, England, Danmark. Her findes også verdens største bibliotek med sejlsportsbøger. Helt ekstraordinært er det lykkedes at få ejeren Oliver Berking til at åbne værftet for os. Her bygger og restaurerer man meterbåde i træ, og der er et stort antal meterbåde ”opstaldet” for vinteren. Værftet har bygget verdens senest byggede 12-meter, byggenummer 434, tegnet af den legendariske nordmand Johan Anker. Konstruktionen lå færdig i 1939 men 434 blev først bygget i 2014, den står i blank mahogni og bære navnet ”SIESTA”.


6mR Norma, 1937 (Johan Anker) som i sin tid blev bygget til den norske konge kan ses hos Robbe & Berking.  6-meteren blev sat i stand på Valdemars Slot og hos Walsted da den tilhørte Niels Iuel-Brockdorff og sejlede under navnet Lady Day.  

Stemningsbillede fra lysfesten og julemarkedet

Søløven (26 m2, M.S.J. Hansen, 1937) der står foran museet frem til jul er monteret med lyskæder.
Vores juleudsmykning vækker en del opmærksomhed og vi får ros for at lave noget der er lidt anderledes.Julemarked

Kom til julemarked den 3. og 4. december på Svendborg havn (9-15). Boder i Maritimt Centers Pakhus og i Rundbuehallerne.
Værkstederne på Frederiksø oser af aktivitet og så er museet selvfølgelig åben.
Hovmesteren serverer et glas glögg og to æbleskiver til alle gæster. Entré 50 kr. Børn gratis.


Maritime Foredrag

Sammen med Svendborg Marineforening, Maritimt Center og FO Frit Oplysningsforbund holder vi en række foredrag henover vinteren.

Næste foredrag er torsdag den 24. november  kl. 19 i marinestuen, hvor Ole Ingemann Nielsen fortæller om verdens største singlesejlads - Silverrudder.
Foredraget koster 60 kr. og drikkevare kan købes i marinestuen.
Se hele foredragsrækken her


Julemarked og lysfestival

Den 3. og 4. december (9-15) har vi julemarked på Frederiksø med en masse kunsthåndværk, madboder og selvfølgelig jolleværft i museet for de mindste. Kom i julestemning på museet og køb gaverne i rundbuehallen. Hovmesteren serverer et glas glögg og to æbleskiver til alle gæster.
Entré 50 kr. Børn gratis. 

Lørdag den 3. i forlængelse af julemarkedet holder Svendborg lysfestival på Frederiksø. I museet skinner mørkelyset og bådenes lanterner tændes. Gå på opdagelse med lommelygte og hør om fartøjernes lanterner.Se verdens første sammensatte lanterne - en dansk opfindelse. Hvis du besøger museet til julemarkedet får du et stempel så du kan komme igen om aftenen.
Husk lommelygte  


Genåbning af Frederiksø

Selvom vi snart har haft vores daglige gang på Frederiksø markerer vi sammen med vores naboer (kunstnere, kunsthåndværkere og forskellige foreninger) at alle lejemål nu er besat. Borgmester Lars Erik Hornemann åbner øen den 11/11 kl. 15.15. I forbindelse med åbingen tændes punktbelysningen på Kulturkajen og facadebelysningen som Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond har doneret.
Efterfølgende vil der være rundvisning til alle værksteder.

Vi bygger om og roder lidt i november.

Vores sejlende både er kommet ind på arbejdsdækket og vi gør klar til næste års jubilæumsudstilling om folkebåden og en udstilling om Coronet-motorbådene. Selvom det til tider larmer og roder lidt holder vi åbent hver tirsdag og torsdag.Generationer på besøg

Se her, hvordan en tysk sejlklub under sejlads i Det Sydfynske Øhav styrker relation mellem generationerne:


Mit Svendborg 

Nyt magasin på gaden med fin artiklel om museet. Sikke en fin forside. Hent magasinet her.Radio Diablo - efterårets aktiviteter

Her kan du høre et lille indslag om efterårets aktiviteter i museet. Klik her for at komme til Radio Diablos facebookside.

Efterårsferie i museet

Jolleværft for de mindste

På kajen foran museet kan man bygge en træbåd. Søsætning og prøvesejlads foregår i bassinet foran museet. Det koster 10 kr. at bygge sin egen båd og man kan låne værktøj i museet. Det er en god ide at have en voksen med.


Sejlsimulator
For de lidt større er der tørtræning i sejlsimulator. Hvis vejret tillader det opstiller vi vores sejlsimulator på kajen så man kan prøve en rigtig laserjolle.


16. - 22. oktober fra kl. 10 - kl. 15


Entré til museet hele ugen er 45 kr./voksen. Børn har gratis adgang

 


  


 

Facaden

Museets facade har modtaget megen ros. Det er C&W arkitekter der har tegnet facaden og Guldfeldt har udført arbejdet. Danmarks største halvmodel hænger på facaden og er doneret af Foreningen Danmarks Musuem for Lystsejlads, Vejle Yacht Service og Tonny Madsen. Museets ny logo er tegnet af Polariz og opsat af Skiltehus1.   

Mød os på facebook

Museet facebook side hedder:

Danmarks Museum For Lystsejlads


Vi bruger både facebooksiden og opslagstavlen (hjemmesiden) til annoncering og til praktisk information.

Vi håber at du vil besøge vores facebookside og så vil vi meget gerne have at du deler siden så vi kan nå længst muligt ud.


I begyndelsen af december havde vi 387 følgere. Vi håber at nå 400 inden åbning af særudstillingen til maj.


Øverst på hjemmesiden er der et direkte link til siden.

Tusinde tak for hjælpen.

     

 

 


Danmarks Museum for Lystsejlads • Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 30 624 625

Adresse Telefon Email Facebook