Det begyndte i en lade på Thurø

Danmarks Museum for Lystsejlads

At Svendborg har spillet en betydelig rolle i historien om dansk lystsejlads understreges af den nyåbnede udstilling på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø.

Udstillingens fokus er lystbåde konstrueret af Peer Bruun og sønnen, Peter Bruun. Under titlen “Dansk design til søs” vises plancher, historiske fotos og nye videoer om velkendte bådtyper som bl. a. Spækhugger, Grinde, Flipper-Jolle og Megin.

Navnlig Spækhugger bygget i flere hundrede eksemplarer har sit udspring i det sydfynske. Som lærling på Walsteds Bådeværft i Gambøt konstruerede Peter Bruun i sin fritid Spækhugger og byggede skabelonen til det første eksemplar i en lade på Thurø. Skabelonen blev brugt som grundlag for en støbeform i glasfiber tilvirket på Ejvinds Plasticjolle- og Bådeværft i Rantzausminde. Senere leverede virksomheden over 300 støbte skrog og dæk til videre klargøring på Bruun-familiens værft Flipper Scow i Nordsjælland2024

Der er fri adgang, men museet drives uden offentligt tilskud, derfor sætter vi stor pris på donationer på museet eller på MobilPay 81165.

Du kan også støtte museet med et årligt privat eller firmamedlemskab, sponsorat eller som virksomhed.

Kontakt os venligst på indmeldelse@lystsejlads.dk

Fuldt oprigget Spækhugger

I den nye udstilling vises en renoveret udgave af Spækhuggeren DEN Første. Med til succes-historien om Peter Bruuns både hører, at han i denne prototype blev nummer to i Sjælland Rundt i 1969 – kun slået af den firdobbelte OL-guldvinder Paul Elvstrøm.

Som blikfang foran lystsejladsmuseet på Frederiksø er opstillet en fuldt oprigget Spækhugger. Indenfor vises også Peer Bruuns konstruktioner Megin samt Flipper-Jolle. Sidstnævnte blev iøvrigt en verdenssucces bygget i over 5000 eksemplarer.

Sideløbende med denne særudstillingen viser Svendborg Museum udstillingen “På rette vej”. Temaet er søfartsduddannelsernes historie i Svendborg.

Begge udstillinger har åbent indtil den 17. oktober, og der er fri entré. Lystsejladsmuseet er frivilligt drevet og ikke offentligt støttet, men opfordrer besøgende til at efterlade en skilling i pøsen ved udgangen.

Udstillingen er støttet af SEAF

rope-950355_1280

Adresse

Frederiksø 16F
5700 Svendborg

Parkering

Du parkerer nemt bagved museet på Frederiksø

Tlf.

+45 6146 2540

E-mail

post@lystsejlads.dk

MobilePay

#16455